Dit projectverhaal is een bijdrage van Thinxtra, de 0G-netwerkaanbieder voor Australië, Nieuw-Zeeland, Hongkong en Macau. Thinxtra biedt samen met lokale oplossingspartners bruikbare end-to-end IoT-oplossingen met behulp van de Sigfox-technologie. De teams van Thinxtra en Loscam hebben intensief samengewerkt om significante operationele efficiëntie te behalen met een industriële IoT-oplossing. 

 

Uitdagingen

Goederen die aan klanten waren geleast, konden niet worden gevolgd. Dit leidde tot inkomstenverlies, een slechtere klantervaring en hogere vervangingskosten voor activa.

Oplossing

Met de end-to-end track and trace-oplossing van Thinxtra voor IoT-apparaten via het Sigfox 0G-netwerk kon Loscam haar goederen in het hele land volgen. De levensduur van de batterij is bovendien drie jaar. Dit alles zorgde voor lagere productiekosten.

Resultaten

  • Vier maanden na de implementatie was door een betere operationele efficiëntie de klantervaring verbeterd.
  • De vervangingskosten voor goederen waren lager.
  • Hiermee was de basis gelegd voor een IoT-trackingoplossing om het bedrijf op grotere schaal te helpen.

 

Samenvatting

Nadat Loscam meer dan tien jaar bezig is geweest met het testen van kostbare, complexe en onvolledige oplossingen voor goederenbeheer, implementeerde het bedrijf uiteindelijk de track and trace-oplossing van Thinxtra voor IoT-apparaten. Hierdoor steeg de bedrijfswaarde voor Loscam en hun klanten onverwachts doordat de retourneerbare verpakkingsmiddelen van Loscam slimmer werden. Tegenwoordig kunnen klanten van Loscam op feiten gebaseerde oplossingen maken om de werkzaamheden van de toeleveringsketen te verbeteren met behulp van de schaalbare, kostenbesparende end-to-end track and trace-oplossing voor IoT-apparaten.

Loscam is in 1942 opgericht en is een betrouwbare naam voor de detailhandel en industriële toeleveringsketens met verhuurbare pallets en retourneerbare verpakkingsoplossingen. Loscam is het grootste bedrijf in Azië-Pacific op het gebied van palletpooling en retourneerbare verpakkingsoplossingen en heeft meer dan 100 depots in de regio voor duizenden klanten.

 

Een stimulans voor transformatie

In het bedrijfsmodel van Loscam betalen klanten een dagelijks bedrag voor retourneerbare verpakkingsmiddelen om de voorraad via een externe logistieke leverancier te verplaatsen tussen productie en detailhandel. Klanten moeten een dagelijks bedrag betalen als vergoeding voor het vervangen van ontbrekende goederen.

Een belangrijk nadeel in onze industrie is dat we goederen die aan klanten zijn geleast niet eenvoudig kunnen opsporen. Wanneer spullen kwijtraken, willen klanten hiervoor vaak niet betalen, omdat ze al hebben betaald voor de huur van deze spullen. Dit leidde uiteindelijk tot ontevreden klanten, verloren compensatiekosten en vervangingskosten..”

Daniel Bunnett, Executive Vice-President voor Australië en Nieuw-Zeeland bij Loscam.

Loscam had een kostenbesparende end-to-end-oplossing nodig voor het volgen van goederen. Tien jaar geleden testte het bedrijf zijn eerste track and trace-oplossing met behulp van een 3G GPS-tracker die een batterijduur van minder dan zeven dagen had. Tijdens een pilot kon het bedrijf de pallets volgen. De kosten waren echter te hoog als zij deze oplossing grootschalig zouden willen implementeren en het was operationeel niet haalbaar om de batterijen van deze trackers wekelijks te vervangen. Hierdoor bleek deze pilot niet succesvol.

Radiofrequentie-identificatie (RFID) was een andere oplossing voor het volgen van goederen, maar dit was helaas maar voor korte duur, omdat deze aanpak geen realtime zichtbaarheid in de locatie van goederen bood en het te ingewikkeld was om deze oplossing te implementeren voor een groot klantenbestand.

 

 

Het 0G-netwerk van Thinxtra, dat gebruikmaakt van de Sigfox-technologie, zorgt voor een lange batterijduur en lage connectiviteits- en hardwarekosten

We wilden de problemen met het volgen van assets oplossen door onze retourneerbare verpakkingen slimmer te maken. Met de IoT-oplossingen van Thinxtra werden onze algemene connectiviteits-, hardware- en implementatiekosten reëel. Bovendien werden de apparaten slimmer, met name doordat de batterijduur werd verlengd naar jaren in plaats van maanden.” zegt Bunnett.

Loscam heeft gekozen voor Thinxtra voor het ontwerp en de implementatie van een voor IoT geschikte track and trace-oplossing voor een grote klant.

Een eerdere versie van de track and trace-oplossing van Loscam kon voorraad die tussen Sydney en Melbourne werd vervoerd volgen over een afstand van circa 700 kilometer. Er werden onverwachts meer gegevens vastgelegd door de sensors, waardoor de businesscase nog overtuigender was voor de klant dan alleen het vaststellen van de locatie van de goederen. De sensorgegevens gaven namelijk een waarschuwing af dat de temperatuur van de goederen afnam tijdens het vervoer. De klant wist de exacte locatie van het voertuig, zodat de logistieke dienstverlener contact kon opnemen met de chauffeur. Het bleek dat de goederen per ongeluk waren geladen op een koelwagen. De logistieke dienstverlener laadde de voorraad over op de juiste vrachtwagen, wist de goederen te redden en de levering af te ronden.

We hebben voor Thinxtra gekozen vanwege hun expertise op het gebied van de ontwikkeling van voor IoT geschikte end-to-end trackingoplossingen waarmee goederen in het hele land te volgen zijn en de productiekosten worden verlaagd. Deze oplossingen hebben bovendien een batterijduur van drie jaar. Voor een geslaagde IoT-implementatie zijn naast de juiste technologie een rendabele exploitatie en een partner nodig die begrijpt wat nodig is om de businesscase te laten slagen. De jarenlange ervaring van Thinxtra met IoT betekent dat ze op de hoogte zijn van alle kosten om de businesscase voor ons haalbaar te maken. Geen enkel ander technologiebedrijf, oplossingenaanbieder of telecombedrijf kon voldoen aan onze vereistens.”

Michael Winter, Customer Solutions Manager voor Australië en Nieuw-Zeeland bij Loscam

 

De voordelen van data over het volgen van assets

De eerste voor IoT geschikte track and trace-oplossing was een openbaring voor ons. Het was belangrijk om de locatie van retourneerbare verpakkingsoplossingen te kunnen volgen, maar we wisten ook dat het volgen van andere data die door het apparaat worden gegenereerd enorme voordelen voor klanten kon opleveren. Hierdoor zijn we op grotere schaal gaan werken aan trackingsystemen voor ons bedrijf,” aldus Bunnett.

Loscam bood meer dan het live volgen van assets wat handig zou kunnen zijn voor klanten, zoals het afgeven van waarschuwingen over de temperatuur en vochtigheid, of units geopend of gesloten waren en geofencing om een melding te geven zodra de goederen waren gearriveerd.

Een vroeg voorbeeld van het succes van de track and trace-oplossing van Loscam was met een aanbieder van reserve-onderdelen voor auto’s. 220 pallets die werden gebruikt voor het vervoer van reserveonderdelen in Australië, werden uitgerust met de slimme trackingoplossing van Thinxtra.

Binnen vier maanden bleek dat vijf procent van de eenheden onjuist was geleverd aan het magazijn van een concurrent, acht procent van de eenheden buiten het netwerk van de logistieke leverancier terecht was gekomen en dat één procent van de eenheden was geleverd op een locatie waar de klant geen dealerovereenkomst had. De kwijtgeraakte eenheden werden teruggehaald. Hierdoor bespaarde de klant compensatiekosten en werd het aantal geleaste eenheden van Loscam met 25 procent verminderd, doordat ze met het slimme volgsysteem bestaande geleaste eenheden efficiënter konden gebruiken.

Al onze klanten hebben hun eigen behoeften. Onze retourneerbare verpakkingsoplossingen worden onder andere gebruikt voor auto-onderdelen, bevroren goederen en verfblikken. We hadden een partner nodig die samen met ons een schaalbare IoT-oplossing kon ontwikkelen om op feiten gebaseerde acties mogelijk te maken, of het nou ging om het volgen van goederen, de temperatuur of vochtigheid of iets anders voor een krachtig en voordelig nationaal netwerk. En dat is precies wat Thinxtra ons kon leveren. We kunnen niet wachten om te zien wat IoT nog meer voor ons bedrijf kan betekenen in de toekomst,” zegt Bunnett.

Voor een geslaagde IoT-implementatie zijn naast de juiste technologie een rendabele exploitatie en een partner nodig die begrijpt wat nodig is om de businesscase te laten slagen,” concludeert Bunnett.

 

Bekijk meer praktijkvoorbeelden in detoeleveringsketen en de logistiek market.

 

Benieuwd hoe Sigfox Nederland jouw bedrijf kan helpen? Neem vandaag nog contact op met ons team.